Kostaryka to miejsce, które jest powszechnie znane przede wszystkim z uwagi na znajdujące się tam bajeczne:
- krajobrazy,
- wulkany,
- lasy tropikalne.
To jednak jeszcze nie wszystko, ponieważ można na Kostaryce znaleźć coś więcej – mamy tu na myśli wyjątkową kuchnię. San José, czyli miasto, które jest centrum Kostaryki, to idealne miejsce, jeśli szukasz sposobów na kulinarne przygody. Marzysz o tym, by móc zgłębić tajniki lokalnych smaków? Jeśli tylko odwiedzisz to tętniące życiem egzotyczne miasto, mamy dla Ciebie prostą radę: spróbuj tradycyjnych kostarykańskich potraw, ponieważ można śmiało o nich powiedzieć, że stanowią dla podniebienia prawdziwą ucztę. Zostań z nami, ponieważ przyjrzymy się daniom, które szczególnie warto spróbować podczas wakacyjnego pobytu w San José. Do dzieła!
Kuchnia San José: Vigorón — smak prostoty i tradycji

Jeśli chodzi o Kostarykę, bez wątpienia jednym z bardziej rozpoznawalnych dań jest vigorón. Vigorón to prosta, a jednocześnie smaczna potrawa. Tradycyjnie przygotowywany vigorón składa się z następujących składników:
- surówka z kapusty,
- gotowana juka,
- smażone kawałki wieprzowiny/boczku (ewentualnie zwanej chicharrones skórki wieprzowej).
Wszystkie te składniki owija się liściem bananowca i właśnie to nadaje daniu unikalny aromat, a przy okazji również niebanalny wygląd.
Picadillo arracache, czyli bogactwo smaków na małej patelni
Kolejną potrawą, obok której nie sposób przejść obojętnie podczas przechadzek po San José, jest picadillo arracache. Jest to mielone mięso wołowe smażone na patelni wraz z owocami oraz warzywami, w tym w szczególności arracacha (arracacha to korzeń rośliny z rodziny selerowatych).
Przyrządzenie kostarykańskiego picadillo arracache to nie lada sztuka – do mięsa dodaje się bowiem liczne składniki, w tym między innymi:
- cebulę,
- ziemniaki,
- paprykę,
- banany,
- pomidory.
Tak przyrządzone danie doprawiane jest następnie z użyciem aromatycznych przypraw. Oto przykładowe propozycje:
- tymianek,
- majeranek,
- goździki,
- cynamon.
To właśnie dzięki nim możemy nadać potrawie charakterystyczny, głęboki smak. Na tym jednak wciąż nie kończy się lista dodatków, ponieważ do powstałej w ten sposób mieszanki można dodać również migdały, a nawet rodzynki.
Podczas gdy w Polsce chętnie je się ziemniaki czy makaron, picadillo arracache to danie, które podaje się najczęściej w połączeniu z:
- pieczywem,
- ryżem,
- tortillą.
Oprócz tego może on również być nadzieniem do naleśników.
Kuchnia San José: Casado to prawdziwy symbol kulinarny Kostaryki
Bez wątpienia do najpopularniejszych dań, jakie zdecydowanie warto skosztować podczas wakacyjnego pobytu w San José, należy casado, czyli tradycyjne kostarykańskie danie obiadowe. Powodów takiego stanu rzeczy jest naprawdę wiele; a casado wprost idealnie oddaje różnorodność lokalnej kuchni. Klasycznie przyrządzane casado składa się ze składników podawanych na jednym talerzu. Cechą charakterystyczną casado jest sycący, smaczny posiłek.
Podstawę casado stanowią następujące składniki:
- ryż,
- czarna fasola.
Jak się jeszcze przekonasz, powyższe składniki na Kostaryce są wręcz kultowe (zwłaszcza czarna fasola, z użyciem której przygotowuje się zupę sopa negra). Do casado dodaje się mięso, w tym najczęściej:
- wołowinę,
- kurczaka,
- wieprzowinę,
- a do tego również ryby, frytki, smażone banany, owoce morza, jajka (w tym również jajka sadzone), tortillę, awokado czy lokalny ser.
Cóż, składników tych jest naprawdę wiele; masz w czym wybierać w zależności od swoich preferencji smakowych. Przy okazji musisz wiedzieć o jeszcze jednej istotnej kwestii: otóż okazuje się, że właściwie każdy region Kostaryki może oferować nieco zmienioną wersję casado. Bez względu na to, czy zjesz casado w lokalnej restauracji, czy też skosztujesz tego dania w domu Kostarykańczyków (a, trzeba mieć to na uwadze, Kostarykańczycy są co do zasady bardzo gościnni).
Gallo Pinto — klasyka na śniadanie

Gallo Pinto to kolejna spośród licznych potraw, których nie można nie spróbować w trakcie wakacji w San José. Gallo Pinto to tradycyjne śniadanie na Kostaryce. Składa się ono między innymi z ryżu oraz czarnej fasoli. Choć na pierwszy rzut oka jest to mało finezyjne proste połączenie, gallo pinto zachwyca jednak i turystów, i tubylców głębią smaku.
Gallo Pinto jest daniem, które, oprócz ryżu oraz czarnej fasoli, dodatkowo wzbogaca się o:
- kolendrę,
- czerwoną paprykę,
- cebulę,
- Lizano (ta tajemniczo brzmiąca nazwa to po prostu sos o pikantnym, a jednocześnie lekko słodkim smaku).
To jednak wciąż jeszcze nie wszystko, ponieważ całość można uzupełnić; najczęściej wzbogaca się Gallo Pinto jajkami, bananami (powinny być to banany smażone), serem lub tortillą. Gallo Pinto to jedno z najczęściej serwowanych śniadań w Kostaryce.
Arroz con Leche — a może słodka uczta na zakończenie dnia pełnego wakacyjnych wrażeń?

Absolutnie nie możesz opuścić Kostaryki i samego San José bez spróbowania przynajmniej jednego spośród licznych kostarykańskich deserów. Jednym z najsłynniejszych dań w tej kategorii jest arroz con leche, czyli kremowy deser. Arroz con leche przygotowuje się na bazie ryżu oraz mleka, dodając do nich następnie cukier, skórkę z cytryny, a także cynamon. W efekcie całość tworzy charakterystyczną, słodką kompozycję, która stanowi prawdziwą gratkę dla wszystkich tych, którzy są miłośnikami słodkości.
Kuchnia San José: Sopa Negra. Poznaj nietypową zupę o głębokim smaku
Jeśli należysz do tych, którzy preferują lżejsze dania o niezbyt intensywnym smaku, mamy dla Ciebie kolejną interesującą propozycję: jest nią sopa negra. Dlaczego sopa negra jest doskonałą opcją? Spieszymy z wyjaśnieniem: sopa negra to zupa, którą przyrządza się na bazie czarnej fasoli. Co ciekawe, jest ona wyjątkowo popularna zwłaszcza wśród:
- wegetarian,
- wegan,
- wszystkich tych, którzy poszukują bezglutenowych posiłków.
Podawana najczęściej z jajkiem i świeżą kolendrą, zupa to danie lekkie, a jednocześnie pożywne. Bardzo dobrze sprawdza się ona zarówno jako danie obiadowe, jak i dodatek na kolację.
Kostarykańska kuchnia, czyli podróż pełna smaków. Podsumowanie
Podróż wakacyjna do San José na Kostaryce może stać się czymś zdecydowanie więcej niż „tylko” przygodą pośród egzotycznej, niespotykanej w naszym klimacie tropikalnej przyrody. Jeśli tylko odpowiednio poszukasz, podróż ta może stać się dla Ciebie również prawdziwą ucztą kulinarną.
Wybór, jaki masz podczas pobytu na Kostaryce, jest naprawdę szeroki: od tradycyjnych dań (tu na czoło wysuwa się vigorón) aż po bardziej wyrafinowane smaki, w tym np.:
- picadillo arracache,
- słodki arroz con leche.
Jeśli weźmiemy pod uwagę różnorodność kuchni kostarykańskiej, nie powinno zdziwić Cię stwierdzenie, że jest to kuchnia, która oferuje coś dla każdego. Podczas wakacyjnej wizyty w San José zdecydowanie warto odwiedzić znajdujące się tam lokalne restauracje, by móc spróbować potraw, które z jednej strony zachwycą Cię swoim nietuzinkowym smakiem, z drugiej zaś pozwolą Ci poznać kulturę Kostaryki „od kuchni”, i w przenośni, i dosłownie.