Przyjęło się uważać, ze kostarykańskie jedzenie jest raczej bezpretensjonalne i w głównej mierze opiera się na ryżu i fasoli. Faktycznie, kuchnia tego pięknego kraju może być uznawana za prostą, ale w istocie natknąć się można również na ciekawe odmiany regionalnego menu. Nieco inaczej je się na wybrzeżu Karaibów, gdzie mistrzowie patelni mocno inspirują się Kreolami, a inaczej na północnym-zachodzie w prowincji Guanacaste, silnie zakorzenionej w tradycyjnych daniach. Jednak poza tym co się spożywa, ważne jest także gdzie się spożywa. To nie będzie żaden ranking, lecz swoisty przewodnik po najciekawszych i najczęściej polecanych lokalach gastronomicznych Kostaryki. Zapraszamy do lektury no i smacznego!
Kilka uwag natury ogólnej – podpowiedzi dla turystów
Prawda jest taka, że jedzenie poza domem w Kostaryce kosztuje więcej i nie jest to oczywiście nic dziwnego. Jednak o ile dania główne zaczynają się od około 10 dolarów w mieście San Jose. O tyle w popularnych nadmorskich miasteczkach mogą być nawet dwukrotnie droższe. Na szczęście nikt tam nie liczy na sowite napiwki, a w zasadzie nie liczy na żadne.
Nie można też przy ustalaniu budżetu na jedzenie pominąć kwestii opłat dodatkowych za obsługę i realizujących podatek obrotowy. Sprawia to, że posiłek jest w istocie o kilkanaście procent droższy, niż wynikać by to mogło z cennika w przedstawianym menu. Warto przy tym pamiętać o odpowiednim stroju do restauracji. Ubranie i buty wieczorowe są jak najbardziej mile widziane.
Najlepsze restauracje w Kostaryce
Nie da się ukryć, iż najlepsze, a przy tym najbardziej przystępne cenowo restauracje znajdują się na obrzeżach miasteczka San Jose oraz w innych popularnych miejscowościach turystycznych, takich jak choćby Manuel Antonio czy La Fortuna. Wszystkie poniżej wymienione miejsca są doskonale znane turystom odwiedzającym piękny kraj nad Morzem Karaibskim. To popularne i często polecane lokale.
Furca, San Jose
adres: San Jose, Nunciatura, 10108, Kostaryka
No i proszę, na dzień dobry nie ma mowy o prostej fasoli i ryżu. Ten lokal słynie ze swoich steków i kotletów, a wszystko odbywa się tutaj pod pieczą lokalnego mistrza kuchni Marco Leiva. Inną specjalnością zakładu są „zdrowe lunche” skomponowane z najświeższych warzyw i owoców. Dostępny jest także ogródek grillowy, a w środku lokalu przytulny kominek. Wymagana jest wcześniejsza rezerwacja.
Najlepsze restauracje w Kostaryce – Grano de Oro, San Jose
adres: Calle 30, San Jose, San Bosco, 10101, Kostaryka
Jeszcze jeden lokal w San Jose (na obrzeżach) umiejscowiony malowniczo na otwartym dziedzińcu pięknie odrestaurowanego wiktoriańskiego budynku z XIX wieku, dzisiaj hotelu. W menu dominuje subtelne połączenie dań tropikalnych i europejskich, a nad wszystkim czuwa szef kuchni Francis Canala. Turyści z Europy będą bardzo zadowoleni, gdyż kelnerzy bez trudu porozumiewają się językiem angielskim. Danie popisowe lokalu to luksusowy pasztecik campagne, podawany z musztardą i kanapkami crostini z oliwkami.
La Divina Comida, Escazu
adres: Avenida Escazu, San Rafael, Kostaryka
Tą ciekawą peruwiańską restauracyjkę można znaleźć w Escazu, niedaleko na zachód od miasta San Jose. Ulotki reklamowe wskazują na swoisty „sojusz z rybakami Kostaryki” i faktycznie w tutejszym menu można znaleźć wybuchową kompilację smaków Peru i kraju nad Morzem Karaibskim. Sprawcą całego zamieszania jest peruwiański szef kuchni Marco Antonio, który otworzył podwoje tego przybytku kulinarnego w 2004 roku. Ostatnie 20 lat to kuszenie podniebień turystów potrawami o tak wymyślnych nazwach jak Leche de Tigre (leczo tygrysie – jest ostro!) czy Ceviche Camarones a la Pierda (ceviche z krewetek na kamieniu). Wymagana jest rezerwacja na dobę przed posiłkiem. Lokal oferuje zniżki w ramach „happy hours”.
Najlepsze restauracje w Kostaryce – Restaurante Ram Luna, Aserri
adres: Ruta 209, San José, Aserri, Kostaryka
Tą restaurację wyróżnia z pewnością już samo położenie. Wyobrazić sobie trzeba wysoką na 2000 metrów skarpę nad doliną, z której rozciąga się zapierający dech w piersiach widok na panoramę San Jose i wulkaniczne pasmo Central Range. Właściciele lokalu, Gilber i Moraima Ramirez, zarządzają nim nieprzerwanie od 1967 roku. W 2013 roku przyznano im „Pięć widelców” w kostarykańskim rankingu kulinarnym. W menu typowe potrawy z Kostaryki 9tak, fasolka z ryżem także), a popularność przybytku podbija dostępna w pewnych porach opcja „jedz ile chcesz”. jest ogródek i kominek.
El Lagarto, Manuel Antonio
adres: 200 mtrs Norte de la Plaza de Deportes, Provincia de Puntarenas, Kostaryka
Przenosimy się oto z San Jose i jego bezpośrednich okolic nad wybrzeże Pacyfiku. W przepięknym kurorcie turystycznym Manuel Antonio jest to jedna z najbardziej kosmopolitycznych restauracji. W menu znajdziesz zarówno smaczne piersi z kurczaka, jak i krewetki jumbo, grzyby portobello czy pieczone ziemniaki. Kulinarnym mistrzostwem świata jest natomiast wędzonka przygotowywana na grillu domowej roboty! Wartością dodaną jest fakt, że wiele tutejszych posiłków nie zawiera laktozy i glutenu.
Jerah Tha, Jaco
adres: C. Anita, Provincia de Puntarenas, jaco 61101, Kostaryka
Owszem, fani tajskiego jedzenia również na Kostaryce poczują się jak w domu! Przy wybrzeżu Oceanu Spokojnego, w miejscowości Jaco znajduje się ta gospoda, serwująca pad thai (słynny smażony makaron z jajkiem i krewetkami), sajgonki, herbatę z marakui i mięty oraz tropikalną zupę. Zapamiętać tylko należy, że nie przyjmuje się tutaj kart płatniczych. Cóż, tradycyjne jedzenie – tradycyjna forma płatności.
Najlepsze restauracje w Kostaryce – Ginger Restaurant, Hermosa Beach in Guanacaste
adres: Calle Principal – Main Street 159, Guanacaste Province, Playa Hermosa, 50503, Kostaryka
No to na koniec wizyta we wspominanej wcześniej północno-zachodniej prowincji kraju – Guanacaste. W tej restauracji króluje zdecydowanie kultowe tapas, czyli smakowite hiszpańskie przekąski na bazie warzyw, mięs, owoców morza lub jajek. W menu lśni też smakowitym aromatem lokalne crostini portobello, często serwowane z krewetkami. A drinki? Wyborne, szczególnie zajadane imbirowymi bułeczkami. oj, pielęgnuje się tutaj klasyczna kostarykańską kuchnię…
Autor:Krzysztof Kołodziejczyk – Zaprzysięgły miłośnik Pana Samochodzika. Fan turystycznych wycieczek i badacz historii, zagubiony bez reszty w dziejach starych zamków, dawnych miast i osad. Turysta z przypadku – pisarz z powołania – historyk z wykształcenia. Dlaczego? Podróże kształcą i inspirują!
1 komentarz do “Najlepsze restauracje w Kostaryce, znane i polecane miejsca”