Kostaryka to wyjątkowy kraj wyróżniający się wieloma lokalnymi specjałami kulinarnymi. Będąc w tym miejscu nie tylko trzeba postawić na pyszne owoce, warzywa, mięso z kurczaka czy sałatki. Ale warto spróbować lokalnych specjałów, które zachwycają swoim wykonaniem oraz pomysłowością wykorzystania składników. Istnieje kilka regionalnych potraw, które należy koniecznie zjeść w Kostaryce.
Jakie dania zjeść w Kostaryce?
Na samym początku warto podkreślić, że bardzo istotnym elementem kultury Kostaryki jest jedzenie. Celebruje się rodzinne spotkania, podczas których spożywa się obfite obiady, które koncentrują się wokół różnorodnych dań. Niezwykle popularne są dania z owoców, warzyw, a także wołowiny i kurczaka. Lokalne trunki i naturalne soki wyciskane z owoców podobnie jak frescos będące sokiem z dodatkiem cukru oraz wodą, bądź mleka są bardzo popularnymi napojami podawanymi do potraw. Warto podkreślić, że dania w restauracjach można kupić już za 6-8 USD za osobę, z kolei bardziej wykwintne potrawy czy owoce morza należy zapłacić od 10 do 15 USD.
Patacones – placki owocowe
Niezwykle popularnym daniem są patatcones, są to placki z plantana. Czyli bardzo popularnego owocu w Kostaryce, który jest podobny do banana. Jednak nie je się go na surowo. Poddaje się go obróbce termicznej. Jest dwukrotnie smażony, dzięki temu ma niezwykle chrupiącą skórkę.
Vigorones – uwielbiane przez tubylców i turystów
Jest to tradycyjna potrawa pochodząca z Kostaryki. Danie składa się surówki z kapusty, a także gotowanej juki i chicharrones, czyli smażonego boczku wieprzowego, albo skórek wieprzowych, które są umiejętnie zawinięte w liść bananowca. Jest to niezwykle popularne danie, które często przyrządza się na szybko i podaje odwiedzającym gościom, bądź rodzinie. Warto dodać, że vigoron spożywa się bez sztućców. Jest to danie nie tylko popularne, ale także bardzo smaczne, tanie i łatwe w przyrządzeniu. Można je jeść nie tylko będące w gościach, ale także w lokalnych restauracjach.
Picadillo arracache – mielone mięso, warzywa i owoce
Kostaryka obfituje w mnogość różnorodnych potraw lokalnych. Kolejną bardzo znaną jest picadillo arracache. Przyrządza się je z mielonego mięsa wołowego poddawanego obróbce termicznej na patelni z dodatkiem warzyw i owoców. Zwykle do jego wykonania używa się pomidorów, papryki, cebuli, bananów, a także ziemniaków. Prym wiodą przyprawy takie jak majeranek, goździki, cynamon, tymianek, rodzynki, a także czosnek, pieprz do smaku. Co ciekawe ten rodzaj dania można posypać płatkami migdałów. Tak przyrządzone usmażone picadillo podaje się z ryżem, pieczywem, bądź tortillami. Tak przyrządzony farsz może być także doskonałym nadzieniem do naleśników. Oczywiście jeśli chodzi o poszczególne składniki, przyprawy mogą się one różnić od regionu czy domu. Jest to danie popularne nie tylko w Kostaryce, ale także w Hiszpanii i króluje na Filipinach.
Casado – danie obiadowe
Casado to kolejne regionalne danie Kostaryki, które jest godnym uwagi i oczywiście skosztowania dla wszystkich osób, które będą w tamtym regionie. Wyróżnia się obfitością owoców morza. Podaje się je w porze obiadowej. Uznaje się je za popisową potrawę w Kostaryce. Na samym początku warto podkreślić, że kuchnię z Kostaryki charakteryzuje przede wszystkim różnorodność. Jest pyszna, ale jednocześnie zdrowa, takim daniem jest także Casado. To połączenie ryżu, fasoli oraz mięsa – takiego jak ryby, kurczak, wołowina, jagnięcina. Tutaj jest naprawdę bardzo duży wybór i dowolność w tworzeniu tego dania.
Podaje się je również z frytkami, tortillami jako dodatek często stosuje się: jajko, kukurydze, awokado, ser. Naprawdę te potrawy można przygotować ze składników, które są na wyciągnięcie ręki – do tego każdy interpretuje je we własnym stylu, chociaż za podstawę uważa się czarną fasol, wieprzowinę oraz ryż. Coraz częściej do tych składników dodaje się również czosnek, marchew, pomidory. Jednak warto podkreślić, że to co wyróżnia to danie to bardzo mała ilość tłuszczu wykorzystywana do jego przyrządzenia. Dodanie podaje się na talerzu niezależnie od tego czy będziesz zaproszony na spotkanie towarzyskie czy kupisz je w restauracji, oczywiście zostaną też podane sztućce.
Mówiąc o casado, a także innych potrawach warto podkreślić, że bardzo dobrze jest znać taką przeprawę jak salsa lizano, która jest niezwykle popularna w tamtym rejonie. Jest to sos w butelce, który ma bardzo aromatyczny, ale specyficzny smak. Z jednej strony jest nieco ziołowy, a jednocześnie warzywny o dużej zawartości przypraw. Dodaje się go niemalże do wszystkich potraw. W Kostaryce można salsa Lizana porównać do polskiej maggie.
Gallo pinto – najpopularniejsze danie Kostaryki
Gallo pinto jest to kolejne tradycyjne danie pochodzące z Kostaryki. W nim prym wiodą warzywa z dodatkiem fasoli, ryżu oraz przypraw takich jak czosnek, kolendra czy papryka. Można je podać również ze smażonym jajkiem. Chociaż tak naprawdę powstało bardzo dużo wersji tej potrawy i każdy dodaje przyprawy oraz składniki dopasowane do swoich indywidualnych upodobań
Owoce, które warto zjeść w Kostaryce
Będąc w Kostaryce warto również zapoznać się z listą owoców, które spożywa się na tamtym terenie. Jest ich naprawdę wiele i niekiedy mogą przyprawić o zakłopotanie np. plantany o których już wcześniej wspominaliśmy, przypominają swoim wyglądem duże banany, jednak nie spożywa się ich na surowo. Zwykle wykonuje się z nich smażone placki, frytki albo chipsy. Smakują rewelacyjnie i są bardzo często przyrządzaną potrawą w tamtejszym regionie. Jest doskonała na rodzinny obiad, jak i na przyjęcia.
Carambola, to kolejna bardzo popularne owoce, które swoim wyglądem przypominają przekrój gwiazdki, są dość słodkie, soczyste, a jednocześnie jest wyczuwalny kwaśny posmak. Często wykorzystuje się go do sałatek, z którymi komponuje się fenomenalnie. Jocote jest to kolejny popularny owoc, występujące w Kostaryce. Jest bardzo słodki, je się go z dodatkiem soli.
Maranon – o nim także trzeba wspomnieć, ponieważ w Polsce i Europie znany jest orzechy nerkowca, który jest do niego przymocowany. Z kolei sam maranon również się je. To słodki owoc, dość nietypowy w smaku, ale smaczny, z wyglądu przypominający nieco paprykę.
Fruta de pan smakiem przypomina frytki, jest dość ciekawym owocem, który dodaje się do różnorodnych przekąsek oraz sałatek. Mówiąc o owocach nie sposób nie wspomnieć o cas, który jest bardzo słodki z twardymi pestkami – przepyszny, soczysty, o lekko kwaskowym posmaku.
Jak można zauważyć kuchnia Kostaryki jest niezwykle urozmaicona, bogata w różnorodne owoce, warzywa, mięsa z dodatkiem aromatycznych przypraw, przyrządzanych na różne sposoby. Dlatego każda osoba z pewnością znajdzie swoje ulubione danie, zależnie od tego, z którego zakątku świata pochodzi.
1 komentarz do “Podpowiadamy co warto zjeść w Kostaryce”